Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovas tippek

2010.03.16

Tippek

Ha a lovadnak száraz a patája, sétáltasd meg reggelente a még harmatos füvön. A paták nagyon jól magukba szívják a fűszálakon lévő nedvességet.

 

Mindig vezetőszárral vedd a lovad sétálni, így könnyebben megtarthatod az irányítást az állat felett, ha bármi gond adódna.

 

Mindig húzd fel a kengyelt, még ha csak pár percre szállsz le is a lóról. Sosem lehetsz benne biztos, hogy nem történik valami váratlan, például nem ijed meg valamitől, és ered futásnak. Ha pedig elesik, rá a szabadon himbálózó kengyelre, könnyen eltörheti a bordáját. Szintén baleset forrása lehet, ha a ló a hátsó lábával megpróbál vakarózni, és a lába beleakad a kengyelbe.

 

Mikor csemegével kedveskedsz a lovadnak mindig nyitott tenyéren nyújtsd oda neki. Egyébként még a legkedvesebb, legjobban nevelt lovak is megharaphatják véletlenül az ujjad.

  

Lovaglás után sose feledkezz meg a heveder meglazításáról lenyergelés előtt! Ezzel nagy mértékben csökken a nyereg által a ló hátára nehezedő nyomás. Egy kemény edzés vagy egy hosszú lovaglás után a hátban futó hajszálerek könnyen elpattanhatnak, ha csak úgy hirtelen lekapod a nyerget az állatról.

 

Nem tudod, milyen méretű lótakaróra van szüksége a lovadnak? Mérd le az állat hosszát a szügyétől-ahol a lótakaró kapcsa van- a farkáig. Ha megadod ezt a méretet a boltban, az eladó a megfelelő méretű takarót tudja adni.

 

Makacs ló?

Ha lovaglás közben a lovad egyszer csak megmakacsolja magát, és kizárólag hátrafelé hajlandó haladni, kényszerítsd rá, hogy maradjon is meg hátramenetben. Így te szabod meg az irányt, nem pedig ő, nem tudja átvenni az irányítást. Hét-nyolc lépést tegyen meg így hátrafelé. Amikor úgy érzed, hogy már csak a te utasításod miatt halad hátra, ismét az előremenetre adj parancsot.

 

A lótakaró

1.Terítsd a lótakarót a ló hátára, elölre, egészen közel a fejéhez, majd húzd hátra, hogy a helyére kerüljön.

2. Csatold be a kapcsot elöl, majd keresztben átfűzve a hasi tájékon, végül ugyanígy a lábaknál.

Levételnél fordított a sorrend: először a lábaknál kell kicsatolni, majd a hevedernél, és csak azután elöl.

 

 Ne aggódj, ha a lovad az ajkát nyalogatja- ez nem azt jelenti hogy éhes, csak megértő és nyugodt.

 

Ha világos a lószállító belseje könnyebb felcsalogatnod rá a lovad.

 

 

 A félfelvétel

A félfelvétel fontos segítség a lónak, mert ezen keresztül lehet elérni az összeszedettséget, és a hátsó lábak biztosabban a test, a súlypont alá kerülnek. Azt is jelzi neki ugyanakkor, hogy valami történni fog, pl egy fordulat lovagláskor ez az első jelzés a combra való engedés előtt, vagy olyankor is, amikor jármódot váltotok. Ha magasabbról alacsonyabb jármódba akarsz váltani, ülj mélyebben a nyeregben, és a belső szárral adj félfelvételt a lovadnak-ezáltal a ló élénkebben fog figyelni arra, hogy mi követezik. Ezután mindkét szárat húzd meg kicsit, maradj mélyen a nyeregben,  a lovat mintegy a szár felé tolva, annak nekifeszítve. Ebből tudni fogja, hogy lassítania kell. Amint teljesítette a feladatot, engedj egy kicsit a szárakon.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.